nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Gliceryna / glicerol

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
asinek


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 98


Wysłany: Sob Lut 11, 2006 16:23
Temat postu: Gliceryna / glicerol
Odpowiedz z cytatem


Gliceryna to jeden z najpodstawowszych srodkow majacych zdolnosc zatrzymywania wody w skorze (zwanych tez humektantami).
Z chemicznego punktu widzenia gliceryna (glicerol) jest alkoholem:
nazwa systematyczna: propano-1,2,3-triol
wzór ogólny: CH2OH-CHOH-CH2OH lub C3H5(OH)3.
Jest to bezbarwna, lepka ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie.
Dalsze dane ogolne mozna znalezc tutaj Arrow http://manhaz.cyf.gov.pl/manhaz/substancje_niebezpieczne/56815.htm
i tutaj Arrow http://pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna .

Na temat gliceryny napisano juz wiele. Generalnie ma ona pozytywny wplyw na skore. Czesto mozna tez spotkac glosy ze gliceryna moze dzialac wysuszajaco:
Arrow http://urodazdrowia.pl/serv01.htm
Cytat:
Substancja przypominajaca wyglądem syrop powstała poprzez chemiczne połączenie wody i tłuszczu. Glicerynę spotyka się jako rozpuszczalnik i zmiękczacz. Gliceryna ciągnie wilgotność z dolnych partii skórnych na zewnątrz i tam je zatrzymuje ( do 65% wilgotnosci powietrza.) Z tego powodu skóra wysycha od środka na zewnątrz.

Niektore zrodla podaja ze owo wysuszanie ma miejsce powyzej 30% stezenia gliceryny w kosmetyku, inne nie podaja takich danych (jak znajde linki to uzupelnie).

badania wplywu gliceryny na nawilzanie i regeneracje bariery lipidowej:
Arrow http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum

Cytat:
Skin Pharmacol Physiol. 2004 Nov-Dec;17(6):267-73.

How do dermatological vehicles influence the horny layer?

Gloor M.

Dermatological Department, City Hospital of Karlsruhe, Karlsruhe, Germany. mgloor@onlinehome.de

Emulsifying agents in aqueous solution lead to dehydration of the horny layer of the epidermis and damage to the barrier. This is only partly true if emulsifying agents are constituents of emulsions. Water-in-oil (W/O) emulsions cause an improvement in the hydration of the horny layer and barrier function. In the case of an additional effect of wash solutions, a partial or complete abolition of the drying out and barrier-damaging effect of the wash solution results. Oil-in-water (O/W) emulsions without glycerol have no effect on the moisture of the horny layer or indeed increase it, but they lead to considerable damage to the barrier and irritation. In wash tests, they do not induce any protective effect. With micro-emulsions this is still more the case and, moreover, they can also lead to exsiccation. As a result of the addition of glycerol, the barrier-damaging effect can be abolished. Also in stress tests with wash solutions, the damage to the horny layer is reduced by glycerol-containing O/W emulsions. Whereas the penetration-promoting effect of O/W emulsions without glycerol is best, only W/O emulsions or glycerol-containing O/W emulsions are suitable for atopic dermatitis. A hydrating effect on the stratum corneum was also found in a propylene glycol ointment. 2004 S. Karger AG, Basel.



badanie wplywu suchego powietrza na skore Arrow http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum

Cytat:
Skin Biology Research Laboratories, Shiseido Research Center, Yokohama, Japan.

Skin surface morphology has long been recognized as reflecting skin pathology. In the present study, we evaluated skin surface morphology using hairless mice under contrasting conditions of humidity. The skin surface microrelief was recorded with opaque quick-drying silicone rubber, and examined under a microscope. A binary image was produced by density slicing. Within 3 days of exposure to dry conditions, skin roughness was significantly increased. The skin roughness was partially mitigated by topical application of an aqueous solution of glycerol or hydration by immersion in water. A significant correlation between skin roughness and stratum corneum thickness was also observed. These results suggest that skin surface morphology is associated with both water content and thickness of the stratum corneum.


tutaj zas jest ciekawy artykul o badaniach (na myszach) z roku 2003 ktore maja wskazywac ze gliceryna odgrywa tez role w naprawie macierzy skory wlasciwej:
http://www.sciencedaily.com/releases/2003/12/031203075525.htm
Cytat:
(...)The researchers found glycerol's role in skin cell maturation while studying phospholipase D, an enzyme that converts fats or lipids in the external, protective cell membrane to cell signals. Phospholipids are fats found throughout the body that make up much of the plasma membrane lipid bilayer that encases each cell and helps keep it from mixing with other cells. All cells have this layer and skin cells secrete extra lipids which help provide an additional barrier. "Think about it," Dr. Bollag says. "If there was not some sort of barrier, when you took a bath, all the water would go into you and you would blow up like a balloon."

Knowing that phospholipase D can use alcohols, such as ethyl alcohol, Drs. Bollag and Zheng wondered what it would do with glycerol, a physiological alcohol used to synthesize fat and subsequently released during exercise as fat fuels physical exertion.

What they found is that when phospholipase D pairs with glycerol, it produces a distinctive signal that directs skin cell maturation, Dr. Zheng says.
They found that, despite its name, a channel called aquaporin 3, which is expressed in skin cells and allows only certain molecules through, is not particularly good at transporting water but is good at transporting glycerin. Inside skin cells, aquaporin 3 and phospholipase D interact. "We don't know if it's direct or if there is an intervening protein, but they associate," Dr. Zheng says. They theorize that aquaporin 3 funnels glycerol to phospholipase D, resulting in phosphatidylglycerol, a lipid that appears to signal enzymes involved in skin cell differentiation, Dr. Zheng says.

"We think the glycerol is serving as a substrate to allow the skin to mature properly and, when you don't have enough glycerol in the skin, cells don't mature properly and that is why you get hyper-proliferative, thick skin," Dr. Bollag says.

(...)



Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 5:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dodatek 20% gliceryny znacznie przyspieszyl przenikalnosc kwasu retynowego
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?d...ool=pubmed_DocSum
Probowal ktos gliceryny jako dopalacza? Ja ostatnio dodaje kropelke do lotionu z rozpuszczonymi extraktami roslinnymi i odrobinka oleju. Takie serum dla zabieganych.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 606


Wysłany: Nie Mar 18, 2007 11:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
Dodatek 20% gliceryny znacznie przyspieszyl przenikalnosc kwasu retynowego


Czyli co? Trochę kwasu hialuronowego + kropla gliceryny + jakiś olej i na paszczę?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Krople to ja dodaje do lotionu godzine po tret. W celach nawilzajacych Very Happy
20% nie stosowalam. To jest dosyc sporo gliceryny...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 606


Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
20% nie stosowalam. To jest dosyc sporo gliceryny...


O faktycznie! Jakoś mi to 20% umkło.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 5:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na MUA zaczely sie glicerynowe zachwyty! Dziewczyny dodaja po kropelce do toniku, albo do kremu albo mieszaja z woda. Bardzo, bardzo nawilza. Doslownie kropelka, bo wiecej sie lepi jak nieszczescie.
Jeszcze jedno zauwazylam - dodatek gliceryny niweluje podszczypywanie skory, ktore czasami mam po nalozeniu lotionu z domieszka prochow.
Ten sam lotion z tymi samymi prochami z dodatkiem gliceryny nie podraznia.
Juz mi nawet olej nie jest potrzebny... Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tanatos


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 913
Skąd: Wrocław

Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 9:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
Na MUA zaczely sie glicerynowe zachwyty! Dziewczyny dodaja po kropelce do toniku, albo do kremu albo mieszaja z woda. Bardzo, bardzo nawilza. Doslownie kropelka, bo wiecej sie lepi jak nieszczescie.
Jeszcze jedno zauwazylam - dodatek gliceryny niweluje podszczypywanie skory, ktore czasami mam po nalozeniu lotionu z domieszka prochow.
Ten sam lotion z tymi samymi prochami z dodatkiem gliceryny nie podraznia.
Juz mi nawet olej nie jest potrzebny... Very Happy


Taka mała rzecz,a jak cieszy Laughing Akurat u mnie mleczo nawilżające made in domowa robota,z 2% gliceryny jest najlepsze na podrażnienia.Co ciekawe,ja rezygnowałem z gliceryny w mleczku,to juz tak super nie działało.Gliceryna nawet w małym stężeniu fajnie zmiękcza skóre na pysku Razz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 606


Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 10:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
Probowal ktos gliceryny jako dopalacza? Ja ostatnio dodaje kropelke do lotionu z rozpuszczonymi extraktami roslinnymi i odrobinka oleju. Takie serum dla zabieganych.


Ja zrobiłam serum (wg lekko zmodyfikowanego, zaginionego Wink przepisu Limarii) z niacynamidem (4%), maceratem z brzozy (14%) i gliceryną (3%). No, nie dałam rady tego używać - połączenie oleju i 3% gliceryny kleiło się na mnie niemiłosiernie i miałam wrażenie, jakby mi ktos owinął twarz folią. Ale już zamiana 3% gliceryny na jej mniejszą ilość, czyli dodanie zamiast czystej gliceryny, 7% hydromanilu, sprawiło, że to mleczne serum jest cool - nawilża, nie lepi się.
Myślę, że bariera 1-1,5% gliceryny jest dla mnie nie do przejścia.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PaniKota


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 623


Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 23:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W zeszłą zimę smarowałam się juvitem rozrobionym mniej więcej pól na pół z wodą (tylko i wyłącznie dla lepszego poślizgu), na to emulsja Avene i skrobia... No ale to ostra zima była Wink Zniknęły mi zmarszczki pod ślipiami od takich nawilżaczy. Staram się nie przekraczać teraz 5% gliceryny (zresztą kolekcja nawilżaczy znacznie bogatsza Wink), ale na przesusz na łydkach (biały naskórek i drapanie do krwi) pomaga tylko chlup czystej gliceryny. Za to na lecytynę 7 mam podobną tolerancję, co Noor na glicerynę - przy 2% skóra woła o dostęp powietrza.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Fishbina


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 264


Wysłany: Czw Mar 20, 2008 14:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


z powodu moich ostatnich przesuszy pod oczami i faktu że mało co dawało radę w sposób widoczny poprawić ten stan, złapałam co było pod ręką a była to gliceryna. No muszę przyznać że efekt najlepszy w porównaniu z hialuronami, fizjożelami czy hydromanilem.
Na noc robie sobie takie małe mazidełko czyli mieszam na dłoni odrobine masła shea z dwiema kroplami gliceryny, wprawdzie nie można powiedzec że sie to "miesza" ale jakoś tam łączy. Smaruje tym pod oczami i na usta. Zmarszczki sie znacznie wygładziły a usta nie obłażą po zoraku. Taka mała rzecz a cieszy, może kogos też wspomoże Cool

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kobea6


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 80


Wysłany: Czw Mar 20, 2008 17:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Fishbina, dzięki Ci wielkie- dziś sprawdzam jak to działa na mnie. Znowu szukam czegoś pod oczy więć baaardzo chętnie

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
agatka-a


Dołączył: 05 Lut 2006
Posty: 94


Wysłany: Sro Mar 26, 2008 20:43
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



marzena napisał:
Na MUA zaczely sie glicerynowe zachwyty! Dziewczyny dodaja po kropelce do toniku, albo do kremu albo mieszaja z woda. Bardzo, bardzo nawilza. Doslownie kropelka, bo wiecej sie lepi jak nieszczescie.
Jeszcze jedno zauwazylam - dodatek gliceryny niweluje podszczypywanie skory, ktore czasami mam po nalozeniu lotionu z domieszka prochow.
Ten sam lotion z tymi samymi prochami z dodatkiem gliceryny nie podraznia.
Juz mi nawet olej nie jest potrzebny... Very Happy

ale tą kropelke to na cały tonik? (np. 200ml?)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Asharalyn
Moderator

Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 291
Skąd: Wrocław

Wysłany: Nie Lis 27, 2011 21:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Basia na forum Biochemii wspominała ,że efekt wysuszenia dużym steżeniem gliceryny nie wystepuje ,gdyz działa ona silnie okluzyjnie i lepiej regeneruje niz gliceryna w mniejszym stęzeniu.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Nie Sty 22, 2012 10:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Jeszcze kilka informacji o działaniu gliceryny nie tylko jako składnika higroskopijnego, ale też składnika mającego zdolność do utrzymywania lipidów w stanie ciekłokrystalicznym przy indukowanych niską wilgotnością przemianach fazowych oraz wpływającego na rozkład desmosomów, a wiec złuszczanie

oryginalny artykuł:
Dry skin, moisturization and corneodesmolysis
Harding1, Watkinson1, Rawlings1, Scott2

Cytat:
Artykuł specjalny
Sucha skóra jako aktualny problem kliniczny
Magdalena Czarnecka-Operacz
Post Dermatol Alergol 2006; XXIII, 2: 49–56

Glicerol i inne humektanty
W poszukiwaniu kolejnych preparatów nawilżających wykazano wysoką skuteczność substancji poliolowych, takich jak sorbitol, mannitol i glicerol, których zdolność nawilżania jest w dużym stopniu zależna od grup hydroksylowych zawartych w ich cząsteczkach. Jak wiadomo, grupy hydroksylowe mają zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Zdecydowanie najskuteczniejszą substancją tej grupy jest potrójnie hydroksylowana cząsteczka glicerolu. Emulsje zawierające glicerol powodują długotrwały efekt ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody (TEWL) oraz wygładzenia powierzchni skóry. Obok zdolności wiązania wody glicerol jest czynnikiem okluzyjnym, jednak znacznie słabszym w porównaniu z wazeliną. Posiada też właściwości korneodesmolityczne, zależne od pobudzenia aktywności enzymów odpowiedzialnych za proces złuszczania w obrębie warstwy rogowej [20] oraz umożliwia utrzymanie stanu płynno-krystalicznego macierzy lipidowej [21]. Bardzo ważnym elementem, warunkującym uzyskanie efektu klinicznego, wynikającego z właściwości glicerolu jest odpowiednia kompozycja składu preparatu. Przykładowo zastosowanie 1% glicerolu w prostej emulsji stearynowej powoduje niewielki efekt nawilżający, natomiast połączenie glicerolu z mieszaniną lipidową (lecytyna – cholesterol – kwas stearynowy 1:2:1) powoduje synergistyczne ich działanie i poprawę stanu nawilżenia suchej skóry.




Cytat:
ARCHIVES OF DERMATOLOGICAL RESEARCH
Volume 287, Number 5, 457-464

The effect of glycerol and humidity on desmosome degradation in stratum corneum

A. Rawlings, R. Sabin, C. Harding, A. Watkinson, J. Banks and C. Ackerman

Moisturizers are known to have occlusive, emollient and humectant properties, all of which help to alleviate the symptoms of skin xerosis. Although the biological mode of action of moisturizers is poorly understood, the recent observation that skin xerosis is associated with incomplete desmosome digestion suggests that moisturizers improve the desquamation process in such conditions. To examine the possibility that certain moisturizers act by facilitating desmosomal digestion, we investigated the ability of glycerol, a common humectant, to influence this process in stratum corneum in vitro. Examining desmosome morphology in isolated stratum corneum by electron microscopy, it was observed that the desmosomes were in more advanced stages of degradation in glycerol-treated tissue compared with control tissue. This enhanced desmosomal degradation in glycerol-treated tissue was confirmed by significant decreases in the levels of immunoreactive desmoglein 1, a marker of desmosome integrity. Desmosomal degradation was also shown to be a humidity-dependent event, being significantly reduced at low relative humidity. The effect of glycerol on desmosome digestion was emphasized further in two in vitro model systems. Firstly, glycerol increased the rate of corneocyte loss from the superficial surface of human skin biopsies in a simple desquamation assay. Secondly, measurement of the mechanical strength of sheets of stratum corneum, using an extensiometer, indicated a dramatic reduction in the intercorneocyte forces following glycerol treatment. These studies demonstrated the ability of glycerol to facilitate desmosome digestion in vitro. Extrapolating from these results, we believe that one of the major actions of moisturizers in vivo is to aid the digestion of desmosomes which are abnormally retained in the superficial layers of xerotic stratum corneum.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Nie Maj 06, 2012 17:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Skin hydration: a review on its molecular mechanisms.
Verdier-Sévrain S, Bonté F.

Abstract
Water is absolutely essential for the normal functioning of the skin and especially its outer layer, the stratum corneum (SC). Loss of water from the skin must be carefully regulated, a function dependent on the complex nature of the SC. The retention of water in the SC is dependent on two major components: (1) the presence of natural hygroscopic agents within the corneocytes (collectively referred to as natural moisturizing factor) and (2) the SC intercellular lipids orderly arranged to form a barrier to transepidermal water loss (TEWL). The water content of the SC is necessary for proper SC maturation and skin desquamation. Increased TEWL impairs enzymatic functions required for normal desquamation resulting in the visible appearance of dry, flaky skin. There have been recent discoveries regarding the complex mechanisms of skin hydration. In particular, it has been discovered that glycerol, a well-known cosmetic ingredient, exists in the SC as a natural endogenous humectant. Hyaluronan, which has been regarded mainly as dermal component, is found in the epidermis and is important for maintaining normal SC structure and epidermal barrier function. More importantly, the discovery of the existence of the water-transporting protein aquaporin-3 in the viable epidermis and the presence of tight junction structures at the junction between the stratum granulosum and SC have brought new insights into the mechanisms of skin water distribution and barrier function.


Piszą w nim, że to gliceryna a nie lipidy same w sobie poprawiają niedobory w nawilżeniu zarówno w modelach zwierzęcych jak i u ludzi. Choć powszechnie widomo, ze bogate w gruczoły łojowe partie skóry są lepiej nawilżone, co jest wiązane z emolincyjnymi własciwośicami sebum, to okazuje sie, że poziom nawilżenia słabo koreluje sie ze zmianami w zawartości sebum, a dobrze z zawartością gliceryny.

i jeszcze jedna ciekawa publikacja
Cytat:
Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions.
Fluhr JW, Darlenski R, Surber C.
Source

Abstract
Glycerol is a trihydroxy alcohol that has been included for many years in topical dermatological preparations. In addition, endogenous glycerol plays a role in skin hydration, cutaneous elasticity and epidermal barrier repair. The aquaporin-3 transport channel and lipid metabolism in the pilosebaceous unit have been evidenced as potential pathways for endogenous delivery of glycerol and for its metabolism in the skin. Multiple effects of glycerol on the skin have been reported. The diverse actions of the polyol glycerol on the epidermis include improvement of stratum corneum hydration, skin barrier function and skin mechanical properties, inhibition of the stratum corneum lipid phase transition, protection against irritating stimuli, enhancement of desmosomal degradation, and acceleration of wound-healing processes. Even an antimicrobial effect has been demonstrated. Topical application of glycerol-containing products improves skin properties in diseases characterized by xerosis and impaired epidermal barrier function, such as atopic dermatitis. The increase of epidermal hydration by glycerol is critical in skin conditions aggravated by dry and cold environmental conditions, e.g. winter xerosis. This paper provides a review on effects of glycerol on the skin, the mechanisms of its action, and the potential applications of glycerol in dermatology.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Agnieszkaxx


Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 13


Wysłany: Wto Paź 29, 2013 21:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Co do gliceryny... również czytałam że powyżej 30% powoduje wysuszanie, a także, że zimą wysusza skórę. (Niestety tylko to zdanie wciąż spotykam w książkach, blogach bez wytłumaczenia w jakiej sytuacji konkretnie...)

Czy chodzi tu o czystą glicerynę, czy może apteczny roztwór gliceryna+ woda oczyszczona? Jak to ma się do np. kremów do rąk z gliceryną stosowanych zimą? Czy unikać takich, czy moze dodatek do kremu np. okluzyjnej parafiny niweluje/uniemożliwia ewentualne działanie wysuszające jej zimą?

Razz

_________________
Smile

Ostatnio zmieniony przez Agnieszkaxx dnia Wto Paź 29, 2013 21:39, w całości zmieniany 3 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1099


Wysłany: Nie Lis 03, 2013 7:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Agnieszkaxx napisał:
Co do gliceryny... również czytałam że powyżej 30% powoduje wysuszanie, a także, że zimą wysusza skórę. (Niestety tylko to zdanie wciąż spotykam w książkach, blogach bez wytłumaczenia w jakiej sytuacji konkretnie...)

Czy chodzi tu o czystą glicerynę, czy może apteczny roztwór gliceryna+ woda oczyszczona? Jak to ma się do np. kremów do rąk z gliceryną stosowanych zimą? Czy unikać takich, czy moze dodatek do kremu np. okluzyjnej parafiny niweluje/uniemożliwia ewentualne działanie wysuszające jej zimą?

Razz

chyba chodzi o to http://www.laboratoriumurody.pl/forum/humektant...yskusji,t252.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Agnieszkaxx


Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 13


Wysłany: Nie Lis 03, 2013 18:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



ayem napisał:

Agnieszkaxx napisał:
Co do gliceryny... również czytałam że powyżej 30% powoduje wysuszanie, a także, że zimą wysusza skórę. (Niestety tylko to zdanie wciąż spotykam w książkach, blogach bez wytłumaczenia w jakiej sytuacji konkretnie...)

Czy chodzi tu o czystą glicerynę, czy może apteczny roztwór gliceryna+ woda oczyszczona? Jak to ma się do np. kremów do rąk z gliceryną stosowanych zimą? Czy unikać takich, czy moze dodatek do kremu np. okluzyjnej parafiny niweluje/uniemożliwia ewentualne działanie wysuszające jej zimą?

Razz

chyba chodzi o to http://www.laboratoriumurody.pl/forum/humektant...yskusji,t252.html


dziekuje za pomoc, poczytam Smile

_________________
Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Laboratorium Urody
Powered by phpBB