nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Olej lniany + ser biały

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
malinowa

Wysłany: Sro Cze 17, 2009 20:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja daję ok.300g chudego twarogu na te 10 łyżek,powinno byc niby OK, a nie jest
po prostu może mam wrażliwszy żołądek????
PhilipS, a jakiego oleju używasz? Oleofarmu, do diety Budwig?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PhilipS

Wysłany: Czw Cze 18, 2009 10:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak, używałem Oleofarmu, teraz stosuje jakiś inny, ale z żadnym nie miałem problemów, chyba że któryś wypiłem z gwinta Cool Może to faktycznie kwestia wrażliwszego żołądka? Pozatym, nie jadam serka solo ale przy śniadaniu, więc nie jest sam w żołądku, może to ma jakiś wpływ?

malinowa, próbowałaś zmniejszać ilość oleju? Np. o połowę? Były jakieś efekty?

malinowa

Wysłany: Czw Cze 18, 2009 11:55
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tym wypełnieniem żołądka to jest jakiś sens, absolutnie pasta solo u mnie by nie przeszła. Muszę się nieźle najeść, żeby nie było mdłości. Mało tego jak zaczyna mnie bolec brzuch po paście to ładuję w siebie jakiegoś banana.
Zmniejszenie ilości oleju powoduje zanik objawów, tylko qurcze czy tak mała dawka ma jakiś terapeutyczny sens???

malinowa

Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 8:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oleofarm prowadzi wykłady poświęcone znaczeniu kwasów omega-3 dla zdrowia człowieka i diecie dr. Budwig.
Terminarz jest na stronie:
http://www.oleofarm.com.pl/aktualnosci.php

W broszurce dodanej do oleju budwigowego wyczytałam, że twarożek dodawany przy kręceniu pasty, można zastąpić serem kozim lub tofu ( jak najbardziej odtłuszczone). Proporcje składników pozostają bez zmian. Zamiast maślanki można dodać 1-3 łyżki zimnej wody.

skarpeta

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 21:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem to olej spożywany w czystej postaci niema takich właściwości leczniczych a nawet może być szkodliwy . Jeśli ktoś chce stosować dietę dr Budwig to ona pisze tez że do pasty musi byc użyty chudy twaróg a nie różnego rodzaju serki za śmietaną i pasta ta musi być długo miksowana [4-5 min]aby miała jednolita konsystencje a nie wymieszana byle jak łyżką gdzie olej oddziela się od sera, to to samo jak byśmy jedli oddzielnie ser a oddzielnie olej. połączone razem dają gwarancje odpowiedniego wchłaniania do organizmu.

malinowa

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 22:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

o śmietanie to tutaj nikt nie wspominał, o mieszaniu łyżką też nie, miksowanie przez 3-5 minut- do momentu uzyskania jednolitej, nierozwarstwiającej się masy (czas miksowania jest zapewne zależny od mocy urzadzenia AGD), pasta ma mieć konsystencję majonezu lub płynnego kremu w zależności od ilości dodanego jogurtu lub maślanki
osoby z nietolerancją lub alergią na kazeinę lub laktozę mogą spożywać olej z serkiem tofu, lecytyną lub żółtkiem jajka (surowym lub ugotowanym), taka informacja jest zamieszczona w broszurce z wykładów o diecie Budwig prowadzonych przez Oleofarm w całej Polsce (wstęp wolny), a np diabetycy, którym cukier może podskoczyc po nabiale mogą przyjmować olej luzem do 4 łyżek dziennie
w podpunkcie ,,skład pasty dla 1 osoby na 1 dzień" jest mowa o 12,5dkg chudego twarogu lub sera koziego lub tofu ( wszystko jak najbardziej odtłuszczone) na 8 łyżek oleju, zamiast maślanki, kefiru czy jogurtu mozna dodać 1-2 łyżki wody

skarpeta

Wysłany: Wto Sty 19, 2010 20:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Poczytaj uważnie posty z poprzedniej strony to sie doczytasz o : serku ziarnistym takim ze smietanka dzieki której olej sie JAKOŚ zemulguje czyli wchłonie; wiec nie pisz że nie było mowy bo była

malinowa

Wysłany: Wto Sty 19, 2010 22:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jak się wczytasz dokładniej to znajdziesz stwierdzenia ,,że najsmaczniejszy jest olej lniany wymieszany z...", ,,olej ładnie się miesza ze śmietanką " ,,Z serkiem wiejskim - super!",,zupełnie inaczej smakuje, niż biały ser z olejem" sledź z olejem lnianym itp, ogólnie- wariacje na temat spożywania oleju a nie pasty Budwig,
olej lniany można spożywać profilaktycznie i znów odwołam się do opracowania dołączanego do oleju Budwigowego ,,1-2 łyżki stołowe dziennie to porcja dla dorosłej osoby, którą można przyjmować ciągle, bez przerw, gdyż kwasy tłuszczowe NNKT wciąż są potrzebne w organizmie, tak jak witaminy. Taką porcję oleju można miksować z twarogiem lub samym jogurtem ale nie jest to konieczne. Olej lniany w ilości profilaktycznej można z powodzeniem pić na łyżce, dodawać do surówek, zup, polewać kaszę, ziemniaki,maczać chleb, miksować z sokiem cytryny, wodą, sokami itp. Olej lniany można dodawać w dowolny sposób i dodawać do dowolnych dań tuż przed posiłkiem."

Szirra

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 11:07
Temat postu: Olej lniany
Odpowiedz z cytatem

Gdzie kupić dobry olej lniany ???

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
Muriel

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 11:23
Temat postu: Re: Olej lniany
Odpowiedz z cytatem

Szirra napisał:
Gdzie kupić dobry olej lniany ???

tutaj:
http://www.oleofarm.com.pl/olej_lniany_nieoczyszczony.php

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 12:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

i tutaj
droższy ale jego produkcja przebiega w niskich temperaturach i dlatego ma wszystkie składniki, co trzeba - trwałość 2 m-ce ze względu na brak konserwantów (smaruję też nim twarz Very Happy )
http://www.zlotopolskie.pl/
albo tutaj
http://www.efavit.pl/index.php?cat_id=57
tych jeszcze nie próbowałam

jotkaszka

Wysłany: Czw Mar 18, 2010 11:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

O olej oleofarmu pytaj w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.
Olej z firmy Złoto Polskie przywiozą Ci nawet do domu (na pewno dotyczy to woj.świętokrzyskiego.
IMHO olej z oleofarmu ma subtelniejszy smak i lepsze zakrętki od butelek (szczelniejsze)

malinowa

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 9:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jotkaszka napisał:
O olej oleofarmu pytaj w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.

Olej Oleofarmu jest od niedawna w aptekach, dostępne są opakowania 0,5l i 1l.

apteka

Wysłany: Nie Maj 16, 2010 13:16
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Crying or Very sad

Ostatnio zmieniony przez apteka dnia Nie Maj 16, 2010 13:46, w całości zmieniany 4 razy

vitaman

Wysłany: Nie Maj 16, 2010 13:38
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kiedyś w Polsce na wsi jadano olej lniany z ziemniakami. Ciekawe czy ta wersja ma jakieś wartości lecznicze synergiczne.

Przy okazji patrząc na skład typowego serka wiejskiego można spostrzec że jego składu 80% to jest woda, 5% tłuszcze a 11 % białko, czyli w sumie mamy miks tłuszczu z wodą i troszkę białka.
http://www.piatnica.com.pl/prod_sw_naturalny.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
zambezzi

Wysłany: Czw Maj 20, 2010 23:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Polaczenie ziemniakow i oleju lnianego plus serek bialy jadlam niejednokrotnie w Poznaniu. To pewna modyfikacja popularnego gzika.

Pod wzgledem synergii przyznam, ze smakowo bardzo korzystna Wink.

crumb

Wysłany: Pon Cze 28, 2010 14:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zaopatruję się w olej lniany systematycznie (nie ten Budwigowy gdyż uważam że biochemia człowieka i patogeneza chorób jest zbyt skomplikowana, żeby totalnie wierzyć w teorię antynowotworowego działania pasty), a zwykły lniany zimnotłoczony. Spożywam go z uwagi na proporcje tłuszczów i faktycznie kompozycja z serem jest chyba najbardziej zjadliwa w przypadku tego oleju.
To wszystko tak na marginesie.
A generalnie znalazłam interesujące źródło tegoż oleju firmy Dary Natury. W Carrefour kosztuje jakieś 8-9 zł i jest go 300 ml, nie tak jak dwukrotnie droższa 250 ml flaszka lnianego z Oleofarmu.

Na stronie jest także link do e-sklepu:
http://darynatury.pl/category/31/oleje-t%C5%82oczone-na-zimno.html

Strona 2 z 2
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Skocz do: