|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 19:06 Temat postu: Szpinak
|
|
Liscie szpinaku zawieraja antyoksydanty i dzialaja przeciwzapalnie, przeciwrakowo, przeciwstarzeniowo i ochronnie na system nerwowy.
Z lisci szpinaku wyodrebniono miksture antioksydantow duzo silniejszych niz zielona herbata, NAC, BHT, i wit.E.
Mikstura ta wykazala dzialanie przeciwrakowe przy nowotworach prostaty i skory.
Nie wykazano zadnych srodkow ubocznych.
http://www.leaonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC4602_16
Zastanawiam sie nad dodaniem extraktu ze szpinaku do serum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 7:37 Temat postu:
|
|
Najlepiej szpinak gotowac na parze. Przynajmniej pod katem kwasu foliowego - prawie go wtedy nie ubywa. Z tego samego powodu najlepiej na parze gotowac brokuly.
http://tinyurl.com/2lf5de
Nie wiem, jak z walorami smakowymi takiego podparzanego szpinaku. Ja sie szpinak nauczylam jesc dopiero pare lat temu (skaza z dziecinstwa )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 13:29 Temat postu:
|
|
Szpinak jem i bardzo lubię, tylko ja go robię na patelni, a nie na parze i zaprawiam słodką śmietanką. Taki na parze jakoś nie bardzo sobie wyobrażam
Jak mam fazę na szpinak, to potrafię jeść i kilka razy w tygodniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 17:23 Temat postu:
|
|
Ja tez! Na patelni i ze smietanka. I z czosneczkiem. A taki szpinak z dodatkiem pokruszonego sera feta jest swietnym nadzieniem do omletow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufek

|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 20:51 Temat postu:
|
|
| marzena napisał: |
|
A taki szpinak z dodatkiem pokruszonego sera feta jest swietnym nadzieniem do omletow.
|
I ciasta francuskiego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zambezzi
Administrator
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 20:58 Temat postu:
|
|
I ja jestem miłośniczką szpinaku, jadam:
- z czosnkiem na maśle, czasami wrzucę jajko, uprażone pestki słonecznika lub dyni,
- ser feta, rokpol lub gorgonzolę,
- albo śmietankę,
- nadzieję naleśniki, zrobię lazanię lub właśnie do ciasta francuskiego.
Wszystko pycha .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 21:24 Temat postu:
|
|
Zambezzi, a na taka szpinakowa lazanie to bys dala przepis...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zambezzi
Administrator
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 12:25 Temat postu:
|
|
Oczywiście Marzeno,że dam tylko, że robię różnie i na oko.
Najpierw lekko podgotowuję płaty lazani ok 3 - 4 min., w tym samym czasie rozmrażam szpinak i tutaj można tak jak napisałam powyżej, można zrobić z samym czosnkiem, uduszonym na maśle plus jajko, lub ze śmietanką wtedy bez jajka. Na jedno opakowanie lazani używam 3 opakowania mrożonego szpinaku.
Jak płaty są podgotowane to rozkładam na blacie.
Formę smaruję oliwą lub masłem, rozkładam równo płaty lazani na to masa szpinkowa, i ponownie płaty i masa i kończę płatami.
Robię sos beszamelowy tyż na łoko i dodaję fetę lub jakiś ser plesniowy. Można zrobić pół lazani z fetą pól z pleśniuchem.
Inwencji twórczej jest trochę, bo np. do masy można dodać fetę lub rokpol, beszmel wtedy z parmezanem lub innym łagodnym żółtym serem.
Zapiekam 40 min. do 50 w tem. 180.
Formę przykrywam folią aluminiową.
Smacznego.
Znalazłam ciekaw stronę z przepisami szpinakowymi:
http://www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/_01_komplet.html
Przypomniałam sobie,że latem bardzo lubię jeść liście świeże liście szpinku w wariacjach sałtkowych. Moja ulubiona to z suszonymi figami, parmezanem, albo moim ulubionym old amsterdam, octem balsamicznym i gruszką... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 16:45 Temat postu:
|
|
Zzz, fajny przepis na lazanię szpinakową
Szpinak surowy, całe liście, jadłam kiedyś u znajomych (z orzeszkami ziemnymi chyba to było i jakimś sosem) i było bardzo dobre, tylko nie wiem co i jak dokładnie się robiło z tym sosem, a to był klucz do sukcesu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kukuryna
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 11:00 Temat postu:
|
|
Żelazne fakty na temat szpinaku
|
Cytat: |
Szpinak, który nasze babki i matki uważały za znakomite źródło żelaza, w rzeczywistości hamuje wchłanianie tego minerału. Warzywo to istotnie posiada duże ilości żelaza, ale tak jak inne warzywa liściaste zawiera również fitynian - związek chemiczny hamujący przenikanie żelaza do krwi. Dla zwiększenia poziomu żelaza w organizmie powinniśmy spożywać wątrobę lub do surówki ze szpinaku dodawać kawałek pomarańczy, która przeciwadziała niekorzystnemu wpływowi fitynianu.
autor: Adam Wajs
|
Żródło: http://www.medserwis.pl/?p=4097,350,10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 20:57 Temat postu:
|
|
Smaczna jest też sałatka z surowego szpinaku, wyciąć środki z liści, same liście pokroić, ale nie za drobno,do tego pokroić w paseczki paprykę (może być czerwona, zielona lub żołta), trochę czarnych oliwek,no i pokrojone w paski suszone pomidory, trochę oleju i sok z cytryny , sól. Jest naprawdę pyszna można jeść od razu.
Szpinak lubi towarzystwo czosnku, gałki muszkatołowej, soku z cytryny, octu winnego, ale też fety i parmezanu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 22:08 Temat postu:
|
|
|
Cytat: |
Według badań składniki chemiczne, zawarte w liściach szpinaku, przyspieszają proces przekształcania białek w tkankę mięśniową. Warto dodać, że według wcześniejszych badań dowiedziono, że szpinak pomaga utrzymać linię, ponieważ spowalnia trawienie tłuszczów. Dzięki temu dłużej wytrzymamy bez jedzenia, a uczucie sytości ograniczy podjadanie.
Za zwiększoną masę mięśniową odpowiadają fitoekdysteruoidy. Podczas badań, gdy tkankę mięśniowa potraktowano tymi związkami, zaobserwowano wzrost mięśni o 20%, ponieważ wspomniane fitoekdysteroidy zwiększają syntezę białek.
http://www.fit.pl/dietadlaciebie/od_szpinaku_ro...526,4192,0,0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zambezzi
Administrator
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 21:42 Temat postu:
|
|
Nawet prosta salatka z pomidorami i czerwona cebula nad szpinakowymi liscmi jest pycha. Ja czesto lacze wlasnie szpinak z owocami winogronami, orzechami makadamia (moga byc rowniez podprazone obrane migdaly)i kulkami mozareli lub z gruszka serem (np. feta,kozim, plesniowym) figami (suszonymi lub swiezymi oraz posypanymi orzechami pinii lub sloneczikiem itd. Sos to najlepszy welug mnie na miodzie, oliwie, winegret...
W Grecji maja takie fajne danie,cos jak risotto jedno z moich ulubionych szpinak poduszony z cebula i zabkiem czosnku nastepnie wsypujemy ryz,lekko z reszta podsmazyc zalac woda i podusic. Szpinaku powinno byc sporo. A i na koniec wciska sie cytryne i to dosc chojnie. Serwuje sie oczywiscie z serem feta, no chyba, ze ktos nie ma lub nie lubi. Jest to fajne letnie danie.
Co do szpinaku rowniez zdrowe i orzezwiajace jest wrzucenie o blendera swiezych lisci,mozna ziabnac ogorka,nastepnie zalanie woda, oczywiscie posolic i zblenowac.
Ostatnio zmieniony przez zambezzi dnia Wto Lip 26, 2011 11:24, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eweleine
|
|
|
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 8:40 Temat postu:
|
|
Dzięki za nowe fajne pomysły szpinakowe.
Na pewno wypróbuję, bo coś mnie ostatnio w kierunku szpinaku mocno ciągnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 9:21 Temat postu:
|
|
no, ja też w sezonie objadam się szpinakiem ale z owocami jeszcze go nie łączyłam, inspirujące Zzzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|