nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Zakwaszenie organizmu

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
LadyZgaga


Dołączył: 12 Sie 2009
Posty: 58
Skąd: Śląskie

Wysłany: Sob Sie 15, 2009 16:54
Temat postu: Zakwaszenie organizmu
Odpowiedz z cytatem


Acidoza czyli kwasica
Cytat:
Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45
Cytat:
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Cytat:
Przyczyną takiej sytuacji może być
Przewlekłe choroby
Infekcje
Częste stany zapalne
Skażenie środowiska
Konserwanty
Potrawy smażone
Słodycze
Zanieczyszczona woda
Stres

Cytat:
- ananasy, cytryny, pomidory - kwas cytrynowy
- jabłka, pomidory, śliwki - kwas jabłkowy
- winogrona - kwas winowy
- rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe - kwas szczawiowy
- borówki, żurawiny - kwas benzoesowy
Z soli kwasów łatwoutleniających takich jak kwas jabłkowy czy cytrynowy, po utlenieniu pozostają kationy działajace alkalizująco. Natomiast produkty w których występuje kwas benzeosowy działają zakwaszajaco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz sprzegany z glicyną w wątrobie, a następnie z moczem wydalany w postaci kwasu hipurowego. Produkty w których wystepują kwasy winowy i szczawiowy nie powodują zakwaszenia organizmu. Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkaliczną, ale o wiele mniejszą niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Dlatego dla zachowania równowagi kwasowo zasadowej powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.

Dieta wysokobiałkowa powoduje znaczny wzrost zakwaszenia organizmu , stosowana jest na całym świecie , lecz ma swoje skutki uboczne , białka są jednym z najbardziej kwasotwórczych pokarmów
Cytat:
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Więcej Tutaj
Organizm można odkwasić za pomoca diet bogatych w warzywa i owoce
Szczególnie ważne są tu cytrusy i buraki ćwikłowe
Cytat:
Jesteśmy zasadolubni
Ciało człowieka składa się w 60-70 proc. z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn.
|W naszym organizmie jest wiele płynów ustrojowych i każdy, by dobrze wypełniać swoje zadania, wymaga innej wartości pH. Np. wydzielina trzustki ma pH 7,5-8,8, a sok żołądkowy zaledwie 2,5.
Jednak, upraszczając, można powiedzieć, że człowiek w swej istocie jest zasadolubny. I gdyby nasze pH zaczęło spadać, czyli odczyn zmieniałby się w kierunku kwasowego, miałoby to poważne konsekwencje z zagrożeniem życia włącznie. Dlatego na oddziałach intensywnej terapii jednym z badań stanu chorego jest oznaczenie pH krwi. Jego spadek oznacza sytuację alarmową.

Ogólnie owoce cytrusowe które zawierają w sobie kwasy powodują że pH ustroju rośnie
Cytat:
Produkty kwasotwórcze (ilość cm3 NaOH do zobojętnienia popiołu ze 100 g badanego produktu):
Wieprzowina 286
Wątroba wieprzowa 236
Kasza jęczmienna 175
Jaja 162
Szynka 162
Dorsz 162
Wołowina 137
Płatki owsiane 132
Cielęcina 124
Śledź 115
Ryż 76
Ser tylżycki 54
Makaron 38
Mleko 27

Produkty alkalizujące (ilość cm3 HCl do zobojętnienia popiołu ze 100 g badanego produktu):
Buraki 89
Czarne porzeczki 88
Cytryny 85
Wiśnie 73
Marchew 68
Pomidory 56
Śliwki 48
Agrest 41
Sałata 38
Gruszki 36
Truskawki 35
Ogórki 32
Jabłka 30
Kapusta 26
Cebula 5

Klik
Klik
Klik
Produkty alkalizujące i zakwaszające
Cytat:
Długotrwałe zakwaszenie organizmu powoduje:
Wytrącanie się różnego rodzaju złogów w narządach wewnętrznych np. kamienie nerkowe, kamienie żółciowe itp.
Jednym ze środków rozpuszczających kamienie nerkowe jest właśnie cytrynian potasu.
Dlatego warto monitorować pH moczu.
Dla przykładu kamienie nerkowe:
Najlepszym antydotum na szczawiany wytrącającesię w nerkach to kwasek cytrynowy lub sok z cytryny bogaty w ten związe

Z tego co wyczytałam , najszybciej można odkwasić orgaznim za pomocą zmielonych skorupek jaj
i proszku zasadowego Kilk
Wg. mnie za drogi, co do zmielonych skorupek jajek
Cytat:
Merkaba
skorupki od jajek są dobre na odkwaszanie
bo zawierają dużo minerałów a organizm i tak pobiera minerały żeby odkwasić organizm a pobiera z kości i z zębów
Sama zjadam codziennie małą łyżeczkę zmielonych skorupek ,co do efektów ,nie widzę ich Confused , ani wory pod oczami nie zniknęły , ani zgaga , nawet nie mówiąc już o żółto-białym nalocie na języku - są to główne objawy zakwaszenia, choć wywołują go drożdżaki lub problemy z jelitem grubym (złe trawienie , zastój mas kałowych itp)
Skorupki jajek trzeba umyć , gotować gdzieś tak z 5 min. zmielić w młynku do kawy i jeśc codziennie
Cytat:
Merkaba moja matka tez tak brała i wyleczyła osteoporozę
-Z kafeterii
Też czytałam ( na Kafe) że Niemieccy i Węgierscy badacze udowodnili w badaniach to że skorupki jaj (minerały w nich zawarte) wyciągają z organizmu pierwiastki promieniotwórcze
Ten smak skorupek jest okropny , polecam mieć pod ręką jakiś kompot czy coś słodkiego , bo smak jest ohydny
Z diet polecana jest dieta Warzywno-Owocowa Pani Dąbrowskiej
Ja zajechałam na skorupkach 2 młynki które pamiętały czasy NRD(stamtąd pochodziły Laughing )

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 18:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


a może by tak trochę lucerny spróbować?
Cytat:
Alkalizujące właściwości lucerny wykorzystuje się do leczenia wrzodów trawiennych powstających w miejscach, w których błona śluzowa traci odporność na trawiące działanie kwasów żołądkowych (w przełyku, żołądku lub w jelicie). Działanie to wspiera węglan magnezu, często dodawany do nowoczesnych preparatów. Lucerna zawiera też substancje przeciwgrzybiczne - wspomaga leczenie drożdżaków (candida), dlatego wzmacnia działanie bakterii Acidophilus - prawidłowej mikroflory jelit.

gdzieś mi wpadło w oczy, że same skorupki jaj nie wystarczą, potrzebny jest jeszcze magnez,ale nie mogę źródła znaleźć...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 8:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


wczoraj dość przypadkowo poznałam lekarza-naturoterapeutę, który zwracał mi uwagę na fatalne skutki zakwaszenia organizmu
mówił o wszystkich czynnikach, które Lady wymienia w pierwszym poście ( tłuszcze zwierzęce, wysokobiałkowa dieta), ale również nadmierny wysiłek fizyczny zakwasza organizm

słabo zakwaszeni powinni przez cały dzień pić duze ilości wody z cytryną
mocniej zakwaszeni powinni przejść na dietę warzywno-owocową, najlepiej surową, a ci którzy nie chcą, mogą kupić specjalny proszek w aptece przywracający równowagę zasadowo-kwasową

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pfifferling


Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 75
Skąd: Warszawa

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 9:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


To oczywiście mylące , bo cytryna wyjątkowo kwaśna jest ale ma działanie alkalizujące - tak więc jej picie przez cały dzień raczej nie pomoże mało zakwaszonym Confused

A posiłek wystarczy tak skomponować aby wagowo była 2-3 razy więcej warzyw czy jarzyn niż mięsa a równowaga kwasowo-zasadowa będzie jak najbardziej w porządku

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 11:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


no właśnie cytryna pomaga odkwasić organizm, jeśli stopień zakwaszenia jest niewielki

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć zakwaszajace produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.
Cytat:
Dieta składa się głównie z warzyw , gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ). Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami.
Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00)

Przepis na wywar z warzyw:
Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek. Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Zalecane herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?optio...90&Itemid=77#

no i czy innym jest odkwaszenie organizmu, a czym innym utrzymanie równowago zasadowo-kwasowej

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 14:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



malinowa napisał:

no i czy innym jest odkwaszenie organizmu, a czym innym utrzymanie równowago zasadowo-kwasowej


ooo..to ciekawe. coś bliżej można? bo przyznam że rypany w tę i z powrotem Naskalski ładnych parę lat temu może nieco mi wywietrzał, ale jednak chyba nie na tyle by stwierdzić - biorąc pod uwagę patogenezę kwasic i alkaloz - jakoby zakwaszenie organizmu nie miało nic wspólnego z RKZ Shocked

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pfifferling


Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 75
Skąd: Warszawa

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 15:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



malinowa napisał:
słabo zakwaszeni powinni przez cały dzień pić duze ilości wody z cytryną


Sorry ale myślałam , że ci słabo zakwaszeni mają się dokwasić Surprised

Zakwaszenie czy odkwaszenie organizmu pozostaje w związku przyczynowo- skutkowym z RKZ - jeżeli jest czym innym to tylko w tym sensie , że odkwaszanie to proces a RKZ - status quo.

http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_kwas.html#pl

Ale dlaczego podejrzewać , że wszyscy jesteśmy zakwaszeni - może należałoby wstępnie to sprawdzić

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 20:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Pfifferling napisał:


Ale dlaczego podejrzewać , że wszyscy jesteśmy zakwaszeni - może należałoby wstępnie to sprawdzić


Jak sprawdzic?

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vitaman


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 387
Skąd: Wawa NonStop :)

Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 15:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Słabe oddychanie bardzo zakwasza. Wiadomo dwutlenek węgla trzeba też wydalać z oddechem. A rozpuszczony w wodzie tworzy kwas węglowy. Słabe oddychanie to problem chorobowy, ale bardziej działka psychologiczna.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 18:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Muriel napisał:
Jak sprawdzic?


Diagnostyka zaburzeń RKZ to przede wszystkim badanie gazometryczne krwi. Przy ewentualnym zidentyfikowaniu odchyleń w ustaleniu przyczyn zaburzenia pomocne są oznaczenia stężenia elektrolitów, badania moczu (pod kątem glukozurii, ketonurii, a także wskaźników wydolności nerek). Przy czym gazometria należy do badań diagnostyki klinicznej i jej zasadność dyktowana jest ogólnym obrazem klinicznym/rodzajem schorzenia pacjenta. Nie spotkałam się z tym, by ktoś na własną rękę zlecał wykonanie gazometrii w labie, a nawet jeśli już, i tak sam wynik (jeśli byłyby jakieś odchylenia) niewiele nam da bez opinii klinicysty.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 19:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
Zakwaszenie utajone
Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo. Zewnętrzne oznaki zakwaszenia to np. zmiany skórne, żółtawe lub czerwonawe zabarwienie gałek ocznych. Na języku pojawiają się białawy lub żółtawy nalot oraz przechodząca w bruzdy porowatość. Włosy są suche, bez połysku, ze skłonnością do łupieżu, a paznokcie łamliwe lub pogrubione. Kolejną oznaką jest zapach z ust. Również struktura naszej skóry jest sprawdzianem, czy i w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni. Jeżeli człowiek jest zakwaszony, nawet stosunkowo lekkie ściągnięcie skóry na plecach i przedramionach może okazać się dosyć bolesne. Pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki – jest to nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii – które drażnią zakończenia nerwowe znajdujące się pod skórą. Natomiast zmiany wewnątrz organizmu, związane z zakwaszeniem przebiegają na poziomie wszystkich organów wewnętrznych, np. stawów, układu pokarmowego czy serca.

Zakwaszenie - stan ostry lub przewlekły
Zakwaszenie ze stadium utajonego może przejść w stan ostry lub przewlekły. Stan ostry to np. migreny, ciągłe powracające przeziębienia. Natomiast zakwaszenie w stadium przewlekłym oznacza choroby chroniczne, cywilizacyjne, czyli takie, z którymi organizm nie jest w stanie się uporać w długim okresie czasu.
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?optio...90&Itemid=77#


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 20:40
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



malinowa napisał:

http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?optio...90&Itemid=77#


jak ktoś chce to może wierzyć takim szarlatanom i szukać sobie kryształtków na plecach /bo rozumiem że wersji dietetyki w języku China tłumaczyć nie będziemy, o ile takowa teoria w ogóle istnieje../

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Czw Paź 01, 2009 9:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


te kryształki to chyba nie na plecach, tylko pod skórą i raczej ich nie znajdziemy, bo wg tekstu są mikroskopijne
Tę stronkę współtworzy lekarka stosująca medycynę akademicką i naturalną, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Rozwoju Medycyny Komplementarnej, wydawała miesięcznik Naturalna Medycyna, którego kontynuacją jest właśnie ta witryna.
Pewne fragmenty są może dość zaskakujące, ale nie przekreślałabym wszystkiego tak do końca.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Moyraa


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 3


Wysłany: Wto Cze 28, 2011 15:42
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja sie prawdopodobnie zakwasiłam przez moje niemądre odchudzanie - tzn. przewaga białka + zero warzyw, minimum owoców. Coż, człowiek uczy się na błędach. To się nabawiłam trądziku... Wcześniej tez miałam problemy skórne, ale syfki wyskakiwały mi okazyjnie. Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Laboratorium Urody
Powered by phpBB